Fantastic Mr.Fox (Leesgoed)


Fantastic Mr.Fox

Regie: Wes Anderson
Info: V.S., 2009, 83 min.
Leeftijd : vanaf 12 jaar

***

In de films van Wes Anderson gedragen de volwassenen zich als kinderen en de kinderen als volwassenen. Anderson, maker van ‘The Royal Tenenbaums’ en ‘The Life Aquatic’, schept hermetisch afgesloten werelden die slechts hier daar herinneren aan de ons omringende werkelijkheid. Zijn films zien er altijd prachtig uit ; de decors zijn verbluffend en het kijkgenot zit hem in de excentrieke details. Andere stokpaardjes van Anderson: bizar-grappige dialogen en melancholische personages die niet veel zin hebben om groot te worden.
Het is geen wonder dat Anderson gefascineerd is door ‘The Fantastic Mr.Fox’, het verhaal van Roald Dahl over een vos die hervalt in zijn oude streken. Ooit beloofde Mr. Fox aan Mrs. Fox dat hij het roven van kippen zou laten. Als jonge vossenvader zijn strooptochten te risicovol. Daarom neemt Mr. Fox een baantje als columnist, een respectabele job die hem ver van het kippengewoel houdt. Tot de vos toegeeft aan zijn aard en weer gaat stelen.

Anderson maakte een stop-motion animatiefilm van het eerste boek dat hij ooit kreeg als kind. De 83-minuten durende komedie bestaat uit 61.920 ‘stills’. Het resultaat ziet er prachtig uit: van het behangpapier in het vossenhuis tot de ciderflessen op de boerderij. Anderson en zijn team kregen van Dahls vrouw Felicity de toestemming om in Gipsy House – Dahls huis – te werken. Anderson liet heel wat Dahlmeubels en –ornamenten nabouwen. De stemmenanimatie is perfect: George Clooney is Mr. Fox, Meryl Streep Mrs. Fox. Vader vos heeft wel iets van Mr. Tenenbaum (rol voor Gene Hackman). Hij is impulsief, behaagziek maar toch vind je hem leuk. Het zoontje van de vossenfamilie wil even slim en stoer zijn als zijn vader, maar wordt overtroefd door een neefje, die niet enkel diepzinnige wijsheden debiteert maar ook een ninjavechtersbaasje blijkt.
De absurde dialogen zijn heerlijk maar gaan wellicht aan twaalfjarigen voorbij. De strijd tussen mens en vos is dan wel weer leuk voor kinderen. Is ‘The Fantastic Mr.Fox’ een kinderfilm? Eigenlijk niet. De ‘Chicken Run’-achtige actie ten spijt is dit vooral een film voor grote kinderen. Anderson heeft deze film duidelijk met liefde gemaakt. ‘The Fantastic Mr. Fox’ is minder grillig dan ‘The Darjeeling Limited’ maar heeft niet de emotionele impact van ‘The Royal Tenenbaums’, Andersons meesterwerk.

(Kathy Mathys)