Fietsmug en dansmug (Leesgoed)

**

Regie: Jannik Hastrup en Flemming Quist Mφller
Info: Denemarken, 2008, 77 min.
Leeftijd : vanaf 3 jaar

Wat speelt er zich allemaal af tussen en onder de grassprieten? Het is een vraag die cineasten blijft fascineren. Na ‘A Bug’s Life’ en “Antz’ is er nu ‘Fietsmug en dansmug’, een Deense animatiefilm over het leven van insecten. Jannik Hastrup en Flemming Quist Mφller hebben – behalve voor de muggen uit de titel – vooral aandacht voor bijen en mieren. De sfeer in ‘Fietsmug en dansmug’ is heel anders dan die in de Amerikaanse mierenfilms: er zijn geen vlugge oneliners of verwijzingen naar de popcultuur. Met uitzondering van een zeldzaam grapje over de administratieve complexiteit van de bijenkorf zijn er geen knipogen naar de volwassen kijker. De Deense cineasten maakten deze anekdotische, rustig voortkabbelende animatiefilm voor kijkers vanaf drie jaar.
De hoofdrolspelers zijn twee eigenzinnige muggen die wel wat meer willen dan enkel en alleen maar rondvliegen. Dagmar is een mug die graag danst. Ze heeft een boontje voor Egon, een fietsende mug die de wereld wil zien. Egon heeft niet meteen zin in een nestje met Dagmar. Hij wil op reis ; voor de liefde is er later voldoende tijd, denkt hij. Dan vermoorden de rode mieren de koningin van de zwarte mieren. Dagmar, Egon en co komen in actie.
‘Fietsmug en dansmug’ opent met de prikkelende beelden van watervlugge babymugjes. De onderwatertinten zijn fantastisch. De hele film ziet er trouwens prachtig uit. De kleuren van bossen en bloemen zijn niet druk of schreeuwerig, wel dromerig en bedwelmend. Mφller en Hastrup laten éénzelfde plant zien in lente, zomer, herfst en winter: betoverend. De diertjes zijn leuk maar niet té schattig. De mierenkoningin ziet er zelfs een tikkeltje eng uit.
Ondanks de esthetische pracht valt er wel iets aan te merken op deze film. Vooral tijdens de eerste twintig minuten klinkt de voice-over te belerend en heb je het gevoel in de biologieles te zitten. ‘Als je vleugels nat zijn, kan je niet vliegen’ leren we bijvoorbeeld. Naarmate het verhaal meer vaart krijgt, verdwijnt dat dictatische toontje gelukkig. Op thematisch vlak slaan de makers geen nieuwe paden in. Dit is een film over buitenbeentjes die lak hebben aan een slaafse kuddegeest, een thema dat in literatuur en film al eindeloos vaak werd verbeeld.
Een pluim voor de makers van de soundtrack die op een erg inventieve manier inspelen op de actie. Kinderfilms hebben al te dikwijls een knullige, veel te brave geluidsband.’Fietsmug en dansmug’ laat zien dat het ook anders kan.

Kathy Mathys