Komaneko (Leesgoed)

****
Regie: Tsuneo Goda
Info: Japan, 2007, 54’
Leeftijd: vanaf 2 jaar

Animatiefilms zonder woorden die zowel voor piepkleine kinderen als volwassenen genietbaar zijn, vind je nauwelijks. ‘Komaneko’ van de Japanse cineast Tsuneo Goda vormt de licht absurde en hartverwarmende uitzondering op de regel. Komaneko is een kat die creatief is met naald en draad, met potlood en papier. Ze woont in bij haar grootouders. Haar grootvader is een schrijver of cineast – dat wordt nooit helemaal duidelijk. Aan de muren hangen filmaffiches en de oude man zit ijverig te tikken op een typmachine. In de magistrale openingsscène van de film zien we hoe Komaneko zelf een filmpje wil maken. Ze plaatst haar twee favoriete lappenpoppen onder een lamp en wil ze filmen op dezelfde manier als Tsuneo Goda te werk gaat: met de stop motion-techniek. De lappenpoppen zijn echter weerbarstig en vallen steeds weer om. Erg grappig. Nu eens gedragen de lappenpoppen zich als levenloos speelgoed, dan weer leiden ze een heel eigen leven en dansen ze vrolijk in het rond.

Met zijn luchtige commentaar op zijn eigen animatietechniek zet Tsuneo Goda de toon voor een dartele, inventieve prent die net zoveel over een leuke kat als over de animatiekunst zelf gaat. Die theoretische component zit erg subtiel in het verhaal verwerkt en doet ongedwongen aan. Komaneko is erg nieuwsgierig en wil alles op film vastleggen. Ze trekt naar buiten en probeert spannende dieren te filmen. Ze slaagt er net niet in hen goed te filmen. De mol kruipt weg in zijn molshoop, de vlinder is haar te snel af. Wanneer er ook een ufo voorbijvliegt, merk je hoe speels en anders Goda’s filmpje wel is. Niet te zeemzoeterig en evenmin eng. Wel erg vindingrijk en grappig.
Op een dag wordt het leventje van Komaneko verstoord door de komst van een Yedi, een monster-achtig creatuur, zoals we het kennen uit Star Trek. Met de komst van de Yedi krijgt de film een duidelijkere plot. Hier en daar doet ‘Komaneko’ denken aan Snoopy en Charlie Brown, vooral wanneer op de geluidsband leuke jazz klinkt. Dan weer denk je aan de korte filmpjes die de features van Pixar steeds voorafgaan. Toch heeft Tsuneo Goda vooral een eigen stem. Zijn ‘Komaneko’ is een echte aanrader voor kinderen vanaf 2 jaar.

Kathy Mathys