Ponyo on the Cliff (Leesgoed)

***

Regie: Hayao Miyazaki
Info: Japan, 2008, 108 min.
Leeftijd : vanaf 6 jaar

De vijfjarige Sosuke woont met zijn moeder, een bejaardenverzorgster, in een huis op de klippen. Zijn vader vaart op zee en heeft zelden tijd voor het gezin. Wanneer Sosuke een rood visje vindt, besluit hij het te houden. Hij noemt het Ponyo en geraakt snel aan het wezentje gehecht. Ponyo’s vader wil niet dat zijn telg naar de mensenwereld trekt. Hij haalt Ponyo terug en probeert haar vast te houden in de diepzee. Dat is buiten de vastberadenheid van Ponyo gerekend. Die baant zich een weg naar de schuimende golven en dankzij haar enorme wilskracht verandert ze in een klein meisje.
‘Ponyo on the Cliff’ is een ecologische fabel die doet denken aan ‘De kleine zeemeermin’. Maker van dit pareltje is de Japanse animator Hayao Miyazaki, bekend van ‘Spirited Away’ en ‘Howl’s Moving Castle’. ‘Ponyo’ kan net niet tippen aan klassieker ‘Spirited Away’ maar het is wel een pak boeiender dan ‘Howl’s Moving Castle’.
Miyazaki maakte al eerder een film over de niet al te fraaie sporen die de mens achterlaat in de natuur: ‘Princess Mononoke’. In ‘Ponyo’ brengt Miyazaki ons naar de onderste lagen van de oceaan. Behalve wonderbaarlijke zeecreaturen vind je er ook hopen afval. Ponyo’s komst naar de mensenwereld gaat met grote ecologische verschuivingen gepaard. Het vismeisje beschikt immers over magische krachten. Je kijkt vol verbazing naar de oeroude vissen die na een fikse zeestorm door de straten zwemmen.
Sosuke is een typisch Miyazaki-personage, een éénling die op zoek gaat naar vriendschap. In Miyazaki’s wereld sluiten kinderen net zo goed vriendschappen met geesten (zoals in ‘My Neigbor Totoro’) als met soortgenoten. Sosuke is beschermend, liefhebbend en hij heeft, net als Ponyo, veel gevoel voor humor. De kranige moeder van Sosuke is bijzonder grappig en stoer. Kijk maar hoe ze zich met haar autootje een weg baant door de storm. Ze betuttelt haar zoon niet en moedigt hem aan in zijn avontuurlijke zoektochten.
Op het vlak van animatie is ‘Ponyo’ subliem. Elk frame is een kunstwerkje en elk kleurenvlak is uitgekiend. Het is dus alweer raak voor studio Ghibli – makers van de allermooiste Japanse tekenfilms. Alleen jammer dat de soundtrack soms te bombastisch en sentimenteel klinkt.

Kathy Mathys