A.S.Byatt (De Standaard)


A.S. Byatt in drie boeken:

1) Obsessie: Byatt won de Booker Prize voor deze roman over twee onderzoekers die verliefd worden. Ze bestuderen het leven en werk van twee Victoriaanse dichters en ontdekken dat er parallellen zijn tussen hun eigen romance en die van de dichters. ” Obsessie ” is een romantisch verhaal en een literaire thriller.

2) Het boek van de kinderen: Twintig jaar na ‘Obsessie’ schrijft Byatt opnieuw een vuistdikke roman die alle kanten uitwaaiert. Byatt stapt moeiteloos over van een detail over een jurk naar een ontwikkeling binnen de Europese politiek. Dat het boek eindigt met de Eerste Wereldoorlog is logisch, maar Byatt haast zich te zeer op deze laatste bladzijden. Het droeve lot van haar helden dringt te weinig door. Toch is dit een indrukwekkende boek dat zindert van ideeën en dat vol prachtzinnen staat.

3) The Matisse Stories: Byatt staat bekend om haar ambitieuze romans, maar ze is ook een uitstekend vertelster van kortverhalen. Voor de drie verhalen uit deze collectie liet Byatt zich inspireren door schilderijen van Henri Matisse. Het resultaat is bijzonder elegant, ironisch en verrassend sober.