Blake Morrison, Ten zuiden van de rivier (De Standaard)

Vijf dingen die je moet weten over Blake Morrison

1) Manusje van alles:

Blake Morrison, geboren in Noord-Yorkshire in 1950, schrijft poëzie, romans, biografische fictie, libretto’s, ballades en journalistieke stukken.
Op de vraag waarom hij zoveel genres beoefent, antwoordde hij: ‘Ik kan moeilijk ‘neen’ zeggen en ben te rusteloos om me aan één genre vast te klampen’. Morrison werkte als literair redacteur voor onder andere The Times en The Observer en ging in 1995 voltijds aan de slag als schrijver.

2) Oudergeschiedenissen:

Morrison is vooral bekend om ‘En wanneer zag jij voor het laatst je vader?’, een memoire die een mooi beeld schept van vader en zoon. Het boek werd pas verfilmd met Colin Firth in de rol van Blake. ‘Wat mijn moeder mij nooit verteld heeft’ is een biografische roman over de jonge jaren van de moeder van de schrijver. Morrison kreeg de brieven te lezen die zijn ouders elkaar stuurden voor er kinderen kwamen.

3) Moord en doodslag:

Toen The New York Times hem vroeg om een artikel te schrijven over de zaak Bulger stemde Morrison in. De driejarige James Bulger werd vermoord door twee kinderen van tien. Morrison vond dat er meer in zat en werkte vier jaar aan het boek ‘Als dat zou kunnen’. Hij had vooral een probleem met het taalgebruik van de media die over de moordzaak berichtten en met de manier waarop ze de moordenaars demoniseerden. Nog meer bloed en geweld in ‘The Ballad of the Yorkshire Ripper’. Morrison groeide op in dezelfde buurt als de seriemoordenaar en hij schreef zijn ballade in het dialect van de streek.

4) Onrust in Zuid-Londen:

Zijn nieuwste roman, ‘Ten zuiden van de rivier’, speelt tussen mei 1997 en mei 2002. Op de openingspagina’s lezen we hoe de indrukwekkende verkiezingsoverwinning van Labour het land eindelijk weer hoopvol stemt, na de kleurloze John Major-jaren. De vijf hoofdrolspelers zijn keurig ingeduffelde middenklassers. Centraal staat een mislukte toneelschrijver, maar we horen ook het verhaal van zijn vrouw, zijn minnares, zijn beste vriend en een succesvolle oom.

5) State of the Nation:

‘Ten zuiden van de rivier’ is wat men in het Engels een ‘state of the nation novel’ noemt. De aanzwellende angsten en het toenemende cynisme van de personages vertellen namelijk iets over het Engeland van de late jaren 1990 en het prille millennium. De vreugdevolle roes en de onbevangen hoop die volgde op Blairs verkiezingstriomf verzuurt steeds meer. Gelukkig krijg je bij Morrison niet het gevoel dat hij een lijstje met politieke punten afwerkt. Gebeurtenissen als de uitbraak van mond-en-klauwzeer of het debat rond de vossenjacht zitten op een onopdringerige manier in het verhaal verweefd. Andere – zoals 9/11 of de dood van prinses Diana – komen nauwelijks aan bod. De levens van het vijftal blijven van begin tot eind centraal.

Blake Morrison, Ten zuiden van de rivier, vertaald door Ronald Cohen, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 605 blz.