Culinaire boeken zomer 2012 (Bouillon!)


Molly Birnbaum: Smaakmakend – De kok die haar reuk en smaak verloor

BBB

Molly Birnbaum ziet haar droom om chef te worden in rook opgaan wanneer een auto haar aanrijdt: ze kan niet meer ruiken. Aristoteles mag dan wel beweerd hebben dat de reuk het minst nuttige zintuig was, vandaag de dag groeit de belangstelling voor het reukorgaan. De geuren die we waarnemen, roepen herinneringen op, iets wat Proust al wist en nu wetenschappelijk onderbouwd wordt. Bovendien is er steeds meer bewijs voor de correlatie tussen het vermogen om te ruiken en het geluksgevoel van de mens. Birnbaum gidst de lezer mee naar neurologen en smell clinics. Ze ontmoet beroemdheden als Oliver Sacks en Ben Cohen van Ben & Jerry’s. Laatstgenoemde lijdt, net als Birnbaum, aan anosmie, de klinische term voor het onvermogen om geuren waar te nemen. Het is geen toeval dat het ijs van Ben & Jerry’s een boeiende textuur heeft. Wie niet kan ruiken, gaat focussen op de andere zintuigen. ‘Smaakmakend’ staat vol fascinerende weetjes over wetenschap, geschiedenis en psychologie. Dankzij Birnbaums precieze stijl stijgen de intieme hoofdstukken over haar lief en (keuken)leed boven het gemiddelde niveau van de culinaire memoire uit. Een aanrader!
(KM)

Uitgeverij: Artemis & co
ISBN: 9789047202066
Prijs: 19.95 €

Nate Padavick & Salli Swindell (red.) – They Draw & Cook

BBB

De liefde voor kunst en lekker eten gaat vaak samen. Op www.theydrawandcook.com delen kunstenaars van over de hele wereld hun favoriete, geïllustreerde recepten. Nu is er een boek uit met 107 recepten die voorzien zijn van tekeningen in de meest uiteenlopende stijlen: street art, minimalistisch, nostalgisch, komisch. Sommige recepten bevatten nauwelijks tekst en geven aanwijzingen door middel van tekeningen, andere lezen als een stripverhaal. Niet alle tekenaars zijn professionelen en dat maakt dit boek heel divers en amusant. De recepten zijn niet wereldschokkend. Risotto met courgette, brownies, guacamole. Dit is in de eerste plaats een kijkboek, al zijn de instructies wel helder genoeg om met dit boek in de keuken aan de slag te gaan. Mooi.

(KM)