Culinaire recensies najaar 2012 (Bouillon!)

The Food of Spain – A Celebration                                    BBB

Claudia Roden schreef eerder klassiekers over de Joodse keuken, over eten in het Midden-Oosten en nu is Spanje aan de beurt. De titel dekt de lading: het is een feest om door dit boek te bladeren. Je hoeft niet meteen te gaan koken. Roden geeft een uitgebreide introductie over de culinaire geschiedenis van Spanje, over de lokale verschillen en accenten. Ze reisde het land rond en interviewde iedereen die ze ontmoette over hun favoriete eten, over het voedsel dat hun ouders en grootouders aten. De recepten zijn helder en voldoende gedetailleerd. Het boek is opgedeeld in tapasrecepten, soepen, eiergerechten, groentegerechten enzovoorts. Binnen elke sectie is er een opdeling per regio. Er staan ook mooie mini-essays in over ingrediënten als Spaanse peper en saffraan. Mooi boek geworden met zinnenprikkelende foto’s. (KM)

Uitgeverij: Penguin Books
ISBN: 9780718157197
Prijs: € 30,99


De smaak van vrijheid                                                  BBB

Amerikaanse journaliste Annia Ciezadlo brengt haar wittebroodweken door in Irak, waar haar Libanese echtgenoot een baan heeft als verslaggever. Het is 2003 en in een door oorlog geplaagd land is praten over voedsel een veilig onderwerp. Mensen voelen zich getroost door herinneringen aan hun favoriete spijzen. Het eten in Irak heeft een kwalijke reputatie – in Iran, Syrië en Libanon halen ze er hun neus voor op. Ciezadlo gaat in Jerf el-Ahmar op zoek naar de oudste keuken uit de geschiedenis, ze neemt je mee naar haar favoriete theehuis Shahbandar, een plek waar vogelkooien aan de hemelhoge plafonds hangen. Haar beschrijvingen van masquf, een beroemd visgerecht dat traditioneel gegeten wordt langs de oevers van de Tigris, van mjadara, een linzengerecht met uien die haast zwart geblakerd zijn, begeesteren. Ciezadlo doet niet aan eetporno. Wel vergelijkt ze de zachtheid van de vijgen op de markt met de ballen van een pasgeborene. Met mooie, originele, details beschrijft ze de markten in Bagdad, de (eet) geschiedenis en de maaltijden die ze deelt met vrienden. Een boek met veel achtergrondinformatie over het Midden-Oosten. Een aanrader voor wie houdt van eetmemoires. (KM)

Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978904520212 9
Prijs: € 19,95