David Mitchell (De Standaard)


Wie is David Mitchell?

De Engelse schrijver groeide op in Worcestershire. Zijn taalgevoel werd al op jonge leeftijd geprikkeld want Mitchell stotterde en zocht naar synoniemen voor ‘ struikel woorden’. Mitchell schreef over zijn kinderjaren in “Dertien”, zijn vierde roman. Eerder schreef Mitchell verhalen die verder van zijn eigen leven afstonden. Mitchell is een buikspreker die moeiteloos de meest uiteenlopende stemmen kan laten weerklinken. Van ontdekkingsreiziger tot cyborg, je vindt ze allemaal in Mitchells werk.
In 2003 kreeg Mitchell een plaats op Granta’s lijst met Best of Young British Novelists. Mitchell stond al twee keer op de shortlist van de Booker Prize. Zowel “Wolkenatlas”, Mitchells meest gewaagde en spannende boek, als “DroomNummerNegen”, een ritmische vertelling vol verwijzingen naar Japanse (animatie)films, kregen een nominatie.
Mitchells nieuwe roman speelt in het laat 18e-eeuwse Japan. Hij is minder verrassend en adembenemend dan “Wolkenatlas”. Sommige passages – en met name een aantal dialogen – zijn aan de lange kant. Het is ook niet altijd makkelijk om mee te leven met de uitgebreide cast. Toch bevat “ de niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet” veel moois. Het historische canvas is betoverend. Vooral de passages in het bergklooster grijpen je bij de keel. Wie ervan houdt om meegezogen te worden in een totaal onbekende wereld, zal dit boek koesteren.