Junot Diaz – Zo raak je haar kwijt (De Standaard)

Dominicaanse liefdespijnen
Onbetrouwbare mannen en woeste vrouwen bevolken de verhalen van Junot Diaz.
Kathy Mathys
Met ‘Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao’ schreef Junot Diaz één van de mooiste romans uit 2007. Net als in dat boek en in zijn debuut, ‘Drown’, voert Diaz verteller Yunior op in ‘Zo raak je haar kwijt’, zijn nieuwste verhalenbundel. ‘Oscar Wao’ bevatte een glossarium van het Dominicaanse Spaans waarmee de naar de V.S. geëmigreerde personages hun Engels doorspekten. In zijn nieuwste bundel ontbreken de vertalingen maar dat is geen pijnpunt. ‘ Zo raak je haar kwijt’ is een eenvoudiger boek over de ontrouw en liefdesperikelen van Dominicaanse mannen. Typische Dominicaanse mannen deugen niet volgens de vrouwen in ‘Zo raak je haar kwijt’. Ze zijn zwak, leugenachtig en zijn zo dom – of ijdel – om over hun sletjes te schrijven in hun dagboek. Het begint bruisend met ‘De zon, de maan, de sterren’ waarin de verteller aarzelt of hij iets moet onthullen over de troosteloze achterbuurt waar hij is opgegroeid. Hij doet het niet want ‘dan zou het een ander soort verhaal worden’. Diaz gunt ons wel meer van dit soort beknopte inkijkjes in de sociaal-economische malaise maar die dimensie is minder prominent dan in zijn roman. Je krijgt een beeld van de tijdsgeest, de onderdrukking op de Dominicaanse Republiek, de afkeer van het kille Amerika door kleine, haast terloopse zinnen. De verteller van het openingsverhaal heeft geen mijmerend temperament: ‘Magda staat op en loopt statig naar het water. Er zit een halve maan van zand aan haar kont. Kut, wat een hartverscheurende aanblik.’ In de meeste verhalen speelt Rafa, Yuniors aan kanker lijdende broer, een rol. Yunior kijkt op naar zijn knappe broer die, zelfs na de meest verwoestende chemokuur, nog een vrouw kan krijgen.                                                                                                               
In ‘ Invierno’ komen de broers en hun ouders vanuit de Dominicaanse Republiek aan in New Jersey. In dit verhaal krijg je niet enkel een inkijk in het hoofd van Diaz’ taterende mannen, maar ook in dat van de moeder. Het mooiste verhaal staat aan het eind, ‘Liefdeshandboek voor bedriegers’, een in nerveus tempo gebracht relaas van een pijnlijke liefdesbreuk. Op stilistisch vlak is Diaz in even grote doen als in zijn debuut. Zijn taal is opwindend, opzwepend, spannend. Thematisch is er te weinig verrassing en variatie om van deze bundel een meesterwerk te maken. Een verhaal als ‘Flaca’ ben je bijvoorbeeld snel weer vergeten.
***
Junot Diaz – Zo raak je haar kwijt – vertaald door Ton Heuvelmans – Atlas Contact – 221 blz. – 19.95 € – oorspronkelijke titel: This Is How You Lose Her.