Liselotte Forslin/Aimee Bender/Anthony Bourdain (Bouillon!)


Liselotte Forslin – Superlekker en nog gezond ook!

Forslin is een Zweedse culinaire schrijfster uit Uppsala die kiest voor modern comfort food: smeuïge linzensoep, moules frites, waarbij de mosselen een limoen- en korianderaccent krijgen en een burger, afgemaakt met een sneetje avocado. Verder ook trendy en makkelijk te bereiden recepten als een zomerse vissoep – heerlijk – en schelvis met zeekraal. Het Zweedse accent speuren we in de bosbessenpap en de glansrol die vis en schaaldieren toebedeeld krijgen. Forslins boek doet wat de titel belooft: de gerechten zijn in een handomdraai klaar en ze zijn gezond en smakelijk. Een zalig zomerkookboek met prachtfoto’s in een stijl die het midden houdt tussen hip en retro. Niet alle recepten zijn even origineel. Zo zijn de gehaktballetjes in tomatensaus en de gegratineerde rosbief compleet overbodig. (KM)

Uitgever: Inmerc bv/Standaard Uitgeverij
ISBN: 978906611579 8
Prijs: € 19,95

Aimee Bender – The Particular Sadness of Lemon Cake

Rose Edelstein proeft op haar negende verjaardag de door haar moeder gebakken citroencake met chocolade. Tot haar ontzetting smaakt de cake naar droefenis en gemiste kansen. Rose kan de emoties proeven van wie haar eten bereidt. Ze groeit door haar bitterzoete talent verward op. Soms weet ze te veel over de mensen van wie ze het meest houdt. Schrijfster Aimee Bender geeft een dromerige, originele kijk op de verstikking en ingehouden woede van de buitenwijken. Bedwelmende eetscènes. (KM)

Uitgever: Doubleday
ISBN:9780385501125
Prijs: € 17,95

Anthony Bourdain – Medium Raw

Hij heeft de coke al lang afgezworen en neemt zijn dochtertje nu mee op dansles. Toch heeft Anthony Bourdain nog een ruig kantje en hij neemt nooit een blad voor de mond. Alice Waters krijgt er van langs in Medium Raw. Dé chef van het moment in de V.S., David Chang, krijgt dan wel weer alle lof. Bourdain is op zijn best wanneer hij verhalend schrijft. Zijn portret van Le Bernardin in New York is subliem, net als zijn beschrijving van een ortolan-degustatie. Minder geslaagd zijn Bourdains schaarse bespiegelingen over ethiek en eten. (KM)

Uitgever: Bloomsbury
ISBN: 978 1 4088 0914 3
Prijs: € 19,95