Mijn boek # 3

Volgend jaar verschijnt mijn eerste boek, een zoektocht naar wat smaak is. Het wordt geen droog feitjesboek maar een persoonlijk werkstuk vol verhalen en eetherinneringen, die van mij, die van anderen. Tijdens mijn research ontdek ik boeken die bij ons weinig bekend zijn en daar vertel ik hier wat over. 

Inmiddels heb ik de kaap van 80 000 woorden overschreden. Nog enkele heel intensieve schrijfmaanden te gaan! Deze zomer las ik weer veel bijzondere boeken. Sommige kende ik al en herlas ik, zoals Tamar Adlers ‘An Everlasting Meal’. Het zijn niet zozeer de recepten zelf die dit tot een bijzonder boek maken maar meer de filosofie die er achter zit en die er een is van aan de ene kant spaarzaamheid, aan de andere kant genieten.Adler schrijft elegant proza, haar heldin is ook mijn culinaire heldin, namelijk M. F.K. Fisher.

Verder herlas ik Laurie Colwin, ook zo een goede schrijfster. In haar boek ‘Home Cooking’ vond ik een geweldig recept voor citroenchutney, die erg goed combineert met kip en kazen. Nu ligt haar roman ‘Happy All the Time’ naast mijn bed. Op de cover staat een vrouw die een appel schilt, naar verluidt zitten er ook veel sprankelende eetscènes in dit boek.

Verder wil ik nog vermelden:’Poor Man’s Feast’, een culinaire memoire van Elisa Altman: er zit een herfstachtige sfeer in dat boek, tenminste zo heb ik het ervaren. Heel meeslepend geschreven.