Mr. Smith Goes To Washington (Het Filmsalon)


Mr. Smith Goes To Washington

Strijd tegen politieke corruptie

Regie : Frank Capra
Cast : James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold, Thomas Mitchell
Distributie : Columbia Pictures

Hollywoodklassiekers

Columbia pakt momenteel uit met de release van een aantal interessante Hollywood classics. Naast Frank Capra’s ‘Lost Horizon’ en ‘It Happened One Night’ is ook één van de mans bekendste films nu op video en DVD verkrijgbaar : ‘Mr. Smith Goes To Washington’.

Politiek engagement

Capra, een Siciliaanse immigrant, trok naar de Verenigde Staten om er ‘The American Dream’ waar te maken. Recht op vrijheid en de positie van de kleine man zijn altijd belangrijke thema’s geweest in zijn oeuvre. Tijdens de depressie van de jaren ’30 zorgden zijn blijspelen voor een welgekomen afwisseling van de dagelijkse miserie. Zijn prenten getuigden vaak van een sociaal of politiek engagement. ‘Mr Smith Goes To Washington’ is misschien wel het beste voorbeeld van Capra’s politiek getinte cinema.

Vieze zaakjes

James Stewart werd perfect gecast als de wat naïeve Jefferson Smith, die naar Washington wordt gestuurd om er te zetelen in de senaat. De grote politieke kopstukken willen hem inzetten als stroman, die zich niet moeit met politieke schandalen. Wanneer de rechtschapen Smith lucht krijgt van een omkoopaffaire zal hij er alles aan doen om het onrecht aan te klagen. Hij wordt hierbij gesteund door Saunders, zijn assistente die gaandeweg verliefd wordt op Smith.

Spreekbuis

Wanneer Smith voor het eerst in Washington arriveert, bezoekt hij het Capitool en is hij zwaar onder de indruk van Lincolns standbeeld en de mensenrechten die er in steen werden gebeiteld. Als regelrechte patriot is de plattelandsjongen Smith geschokt wanneer hij met het verziekte politieke klimaat wordt geconfronteerd. Smith, hier duidelijk een spreekbuis voor Capra’s eigen idealen, is misschien wat al te naïef geportretteerd voor de hedendaagse kijker. Toch is zijn ‘belegering’ van het senaatsgebouw nog altijd goed voor een stevige portie klassieke cinema.

Klassieker

Ook de andere karakters hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan. Vooral Jean Arthur, als Saunders, is erg gevat en overtuigend. Al lijkt deze prent misschien in een paar sentimentele scènes een tikkeltje ongenuanceerd, toch is ze ook voor de moderne kijker interessant. Dankzij de sterke vertolkingen en de tijdloze thematiek van politiek gesjoemel blijft ‘Mr. Smith Goes To Washington’ een must.

Wie na het zien van deze film de smaak te pakken heeft, kan ik van dezelfde regisseur ook ‘Its A Wonderful Life’, dé kerstklassieker bij uitstek, en ‘Arsenic & Old Lace’, een leuke komedie over twee moordende oude dames, aanbevelen.

Kathy Mathys