Recensies culinaire boeken najaar 2015 (Bouillon Magazine)

9200000022117964Simon Wroe – Chop chop

 

 

Deze debuutroman over een student die aan de slag gaat als commis in de keuken van een toprestaurant is gelardeerd met gitzwarte humor. Wroe is een barokke schrijver die zowel wansmakelijke als betoverende gerechten uitstekend weet te vatten in woorden. Over de chef-kok: ‘Hij zag eruit als het opgezwollen hart van een os.’

In tegenstelling tot in veel culinaire romans krijg je hier geen flinterdun verhaaltje om het eten heen. De personages zijn sprankelend, ze bruisen van het leven. Het verhaal is duister en in de tweede helft thrillerachtig. Neen, dit is beslist geen sentimentele keukenidylle. Aanrader! (KM)

 

Uitgeverij: Arbeiderspers

ISBN: 9789029588959

Prijs: 19.99 €

 

 

Alle Dagen Honger – De helden van het echte eten

 

Alle Dagen Honger begon als een blog over eten. Inmiddels organiseren Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus en Mayken Craenen Krachtvoer, een geëngageerd foodfestival, en doen ze allerlei journalistieke en culinaire projecten. In hun debuut laten ze 25 kleinschalige telers en ambachtslieden aan het woord. Zo is er het verhaal van de ijsmaker, de molenaar, de wildversnijder, de charcuterie. Maar ook een misomaker, een kombuchabrouwer en een oesterkweker krijgen het woord. De verhalen zijn opgetekend in een journalistieke stijl die zou passen in de weekendbijlage van een krant. De interviewers stellen zich bescheiden op, de geïnterviewden zijn de sterren in dit boek.

De fotografie is sfeervol en sober. Het boek oogt allerminst nostalgisch, veeleer hip. Gelukkig is de inhoud degelijk en voert Alle Dagen Honger ook wetenschappers op. Die beantwoorden vragen over onder meer de duurzaamheid van Noordzeevis. De recepten voor onder andere misopap, potjespaté en gegratineerde oesters zijn een aardige aanvulling. (KM)

 

Uitgeverij: Luster

ISBN: 9789460581427

Prijs: 29.95 €