Sana Krasikov – Nog een jaar (De Standaard)


Beloftevolle verhalen

Geboren in Oekraïne, opgegroeid in Georgië en sinds haar negende wonende in de Verenigde Staten: Sana Krasikov kan terugvallen op een brede achtergrond en dat doet ze op een ingenieuze manier in ‘Nog een jaar’. Haar debuut brengt acht verhalen over de migrantenervaringen van voormalige Sovjet Unie-inwoners. Ze gingen op zoek naar het gouden ochtendlicht van Manhattan, maar stranden onder de karakterloze hemel van Yonkers. Ze komen enkel in de buurt van de rijken, als ze hun vuile karweitjes willen opknappen. ‘Maia in Yonkers’ gaat over een vrouw die het versleten lijf van een welgestelde dame afsponst. Maia stuurt haar loon naar de thuisbasis en krijgt verwijten van haar zoon die wil dat ze de V.S verlaat. Niet alle personages werken in schimmige keukens. Zo is er Victor, een rondwandelend succesverhaal, wiens vrouw crèmekleurige blazers van dure merken draagt. Zijn leed is niet financieel maar emotioneel.

De meeste personages zijn vrouwen en Krasikov, die als journaliste werkte, kent hun noden, niet enkel de economische maar ook de intieme. Krasikov houdt zich ver van het luchtige chicklitwereldje van de Oekraïnse Marina Lewycka, die een hit had met ‘Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne’. Bij Krasikov vind je geen karikaturen, geen slapstick, wel een nietsontziende, spaarzame aanpak. Sommige vrouwen uit ‘Nog een jaar’ zijn gehaaide geldwolven, anderen schamen zich diep om het overspel van hun man. Krasikov wordt vergeleken met Alice Munro. Dat is net te hoog gegrepen. Krasikovs verhalen resoneren minder, sommige zijn te kort om helemaal te overtuigen, het karige ‘Asal’ bijvoorbeeld. Toch is dit een veelbelovend debuut van een schrijfster die je tussen de lijnen laat lezen. Haar stijl is scherp, haar beschrijvingen dikwijls grappig. ‘Het is zo’n man die op een Schotse collie lijkt: groot en enthousiast op de vreemdste momenten,’ klinkt het. Krasikov werkt momenteel aan een eerste roman.

Kathy Mathys

**

Sana Krasikov – Nog een jaar – vertaald door Regina Willemse – De Geus – 226 blz. – 19,90 € – oorspronkelijke titel: One More Year.