Sara Midda A Bowl of Olives. On Food and Memory (Bouillon Magazine)

51wfwBVkTIL._SY344_BO1,204,203,200_Cornflakes op het strand

 

Het is heerlijk grasduinen in het culinaire dwaalboek van illustratrice Sara Midda.

 

Kathy Mathys

 

A Bowl of Olives – On Food and Memory is een originele, tot de verbeelding sprekende autobiografie waarin eten en tafelrituelen centraal staan. Midda is in de eerste plaats een tekenaar en schilder. Eerder publiceerde ze In and Out of the Garden en Sara Midda’s South of France: A Sketchbook. Toch zijn haar waterverftableaus en pentekeningen ook voorzien van sprankelende teksten en van quotes van andere kunstenaars.

Juweeltjes zijn het, deze kleine waterverfschilderijen van picknicktafels, de binnenkant van een granaatappel, radijzen en eikenbladsla. Midda houdt van reeksen. Zo sieren tientallen gedekte borden de cover van dit prachtig uitgegeven boek en verzamelt Midda alle mogelijke olijfsoorten op één bladzijde, elk voorzien van een minuscule illustratie.

Een echte verhaallijn is er niet, dat stoort allerminst. Ik heb dit boek in één zit uitgelezen en uitgekeken, de woorden en beelden nemen je mee.

A Bowl of Olives gaat niet over chique gastronomie, wel over markten in het buitenland, over mooie eetwarenverpakkingen, culinaire verlangens en in de buitenlucht lunchen. De toon is intiem, ongedwongen en soms grappig. Zo is er een schilderij van een aquarium: onderin zwemmen de goudvissen, op het oppervlak drijven de theelichten.

Dit boek is persoonlijk en specifiek. Midda tekent haar kerstlunch in het station van Kopenhagen, haar ontbijt als kind aan het strand. Andere passages en tekeningen zijn niet strikt autobiografisch, de recepten voor Siciliaanse sardienen met rozijnen en citroen of voor appelgemberchutney, bijvoorbeeld.

Soms vertelt Midda een miniverhaal, hoe ze in Fez een zwaar bepakte ezel ziet lopen, met bovenaan de lading een kom gedroogde bonen. Andere keren tekent ze en somt ze op. Ze herinnert zich vrienden, memorabele smaken. Een greep uit haar Engelse herinneringen: soldaatjes in zachtgekookte ei doppen, een tuinfeest in Dorset waar ze rozenblaadjesjam kocht, de rivier waar ze langs wandelde om waterkers te plukken, rauwe cakemix en het geluk van die uit de kom te likken.

Naast de tekeningen en de herinneringen bevat A Bowl of Olives historische en culinaire weetjes, enkele recepten. Het geheel is troostend, blijmakend en herkenbaar. En reken maar dat je na het lezen en kijken honger hebt.

 

Sara Midda – A Bowl of Olives – Workman Publishing New York – 125 blz. – ISBN 978 – 0 – 7611 – 4526 – 4 – 18.49 €.