Snelle Oefeningen voor drukke dagen

Ook in weken die boordevol zitten, kan je schrijftijd maken. Probeer het maar eens met deze oefeningen.

‘Tijdens de week lukt het me niet om tijd vrij te maken.’ ‘Ik moet lang pendelen en als ik dan thuiskom, ben ik te moe.’  ‘Ik heb hooguit een half uur per dag.’ Hoe vaak ik deze argumenten heb gehoord als excuus om niet te schrijven! Ik steek de hand meteen in eigen boezem: ook ik ben vaak te moe of te druk. Toch ga ik steeds weer op zoek naar manieren om het schrijven ruimte te geven op overvolle dagen.

Meestal neem ik dan een van mijn notitieboeken voor een korte freewrite of een specifieke oefening. Wil je meer weten over de manier waarop schrijvers hun notitieboeken gebruiken? Lees dan Writers and Their Notebooks van Diana M. Raab, een reeks boeiende essays over wat je allemaal kan met een notitieboek. Sowieso is een boekje handig om mee te nemen als je wandelt, pendelt of op reis bent. Een snelle inval of een item voor een to do-lijst kan je makkelijk in je telefoon noteren. Wil je de verbeelding aan het werk zetten of spelen, dan laat je je telefoon beter in je tas zitten.

Hieronder staan oefeningen die je altijd en overal kan doen. Ze nemen 20 minuten of minder in beslag.

  1. De twintig minuten van Julia

Deze oefening noem ik ‘De twintig minuten van Julia’ omdat ik deze tip ooit las in een boek van Julia Cameron. Daarin stond dat je zelfs op drukke dagen altijd wel twintig minuten vindt om te freewriten. Voor mij bestaan er twee soorten freewrites: die waarbij je zomaar begint en volledig vrij bent en die waarbij je gaat freewriten over een specifiek onderwerp. Het zal je verbazen hoeveel je gedaan krijgt in twintig minuten. Uiteraard kan je deze oefening ook doen als je slechts tien minuten hebt, maar mijn ervaring leerde me dat je wat opwarmtijd nodig hebt voor er iets interessants op het papier verschijnt. En komt er niets interessants? Ook goed!

  • Het object

We zijn omringd door dingen die ons kunnen inspireren bij het schrijven. Je kan deze oefening doen met een object naar keuze (iets uit je handtas, uit de directe omgeving).

Kies een object en laat het praten. Wat heeft het je te vertellen?

Je kan ook een dialoog maken tussen twee objecten of een klein gedicht over of vanuit het object.

  • Halve zinnen

Als je al een halve zin of regel krijgt, kan je meteen beginnen. Schrijf een stukje dat begint met een van deze dichtregels. Je hoeft zelf geen gedicht te maken. Kijk maar wat er komt.

Geen foto wil ik van je dragen, geen brieven

Alles wat denkbaar is fladdert en flitst

Tussen de oude muren

  • Brief (of mail)

In haar boek Onderling schrijft auteur Miek Zwamborn brieven aan zeewier en aan beroemde overledenen. Aan wie of wat wil jij een brief(je) schrijven? Speel en laat je verrassen. Opsturen niet verplicht.

  • Op deze foto

Vooruit dan maar, je mag je telefoon erbij nemen voor deze en de volgende oefeningen. Bekijk een foto van een dierbare. Het mag een recente foto zijn maar ook een oudere. Ga nu een stukje schrijven en begin met de woorden ‘Op deze foto…’. Het kan fijn zijn om je tot de gefotografeerde te richten in je tekst maar dat hoeft niet. Kijk zelf maar waar je tekst heen gaat.

  • Het ritme van de muziek

Als je in een publieke ruimte bent, zet dan je koptelefoon op. Ga schrijven op het ritme van de muziek. Kies bewust voor nummers met heel verschillende ritmes. Kijk wat het tempo van de muziek doet met je teksten en met de door jou gekozen woorden.

  • De 5 woorden

Schrijf een tekstje over één van onderstaande onderwerpen en probeer op een zo subtiel mogelijke manier deze woorden in je tekst te gebruiken: kwal – tegenstrijdigheden – woedeaanval – sappig – bloementuin.

Dit zijn de onderwerpen:

Je opa

De kleren uit je kindertijd

Vandaag is het feest!

Favoriete maaltijd

Vorige zomer

Leg een lijst aan met onderwerpen waarover je op drukke dagen even kan schrijven.

  • Ideeën voor later

Beantwoord de volgende vragen en leg zo een databank aan met ideeën voor minder drukke dagen.

Over welke onderwerpen lees je graag?

Over welke beroepen wil je meer weten?

Wat hebben je favoriete boeken gemeen?

Welk genre wil jij wel eens uitproberen?

Welke personages vragen om aandacht in je hoofd?

Hou je antwoorden op deze vragen bij, ze kunnen je later op weg helpen.

Dit stuk verscheen eerder in Schrijven Magazine.