Culinaire recensies voorjaar (Bouillon!)


Estérelle Payany – Recipe for Murder – Frightfully Good Food Inspired By Fiction – Flammarion

BBB

Dit oorspronkelijk in het Frans (Les criminels passent à la table) verschenen boekje biedt lees- en kookplezier. De culinaire journaliste Estérelle Payany verzamelde 31 doorbloede, en donkergeaderde gerechten uit de keuken van criminele boekenpersonages. Geniet van de giftige brouwsels die Medea en Macbeth bereidden voor hun slachtoffers. Probeer de ‘Paprika Hendl’, een Roemeens kippengerecht met zure room en paprika, fel gesmaakt door Dracula. Tom Ripley uit ‘The Talented Mr. Ripley’ had dan weer een zwak voor Venetiaanse citroenkip en Edward Hyde (Dr. Jekyll and Mr. Hyde) voor zoute bereidingen. We vinden veel Franse gerechten in dit prachtige boekje. Geen wonder als je de romans van Emile Zola erbij neemt, sommige lijken wel vis- en kaasencyclopedieën. De surrealistische prachtillustraties in zwart, grijs, geel en rood zijn van Jean-François Martin. De recepten zijn helder en de achtergrondinfo over de boeken prikkelt de zintuigen. (KM)

F.G.Haghenbeck – Sangrita en tequila – Een roman met recepten over het leven van Frida Kahlo – Orlando Uitgevers

BB

Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo hield een boekje met keukenfavorieten bij, die ze ‘Het heilig kruidreceptenboek’ noemde. In 2007, toen in Mexico-Stad een grote tentoonstelling van Kahlo opende, verdween het schriftje op mysterieuze wijze. De Mexicaanse Haghenbeck maakte van zijn biografisch-culinaire roman geen mysterievertelling, al heeft zijn verhaal surrealistische trekjes die de fans van Laura Esquivel en Isabel Allende zullen bevallen. We ontmoeten Frida op haar sterfdag, wanneer ze haar laatste tequila drinkt, gecombineerd met een ‘sangrita’, een sinaasappeldrankje met chilipeper. Haghenbeck stipt alle hoofdletterdagen uit Kahlo’s leven af in een stijl die aan de hoogdravende kant is. De recepten, die in elk hoofdstuk voorkomen, zijn inspirerend. Je krijgt meteen zin om de ‘panela’ (kaas uit de oven) en de pastasaus met ansjovis en olijven uit te proberen. (KM)

Novella Carpenter – Farm City – The Education of an Urban Farmer – Penguin Books

BBB

Dit boekje heeft geen mooie plaatjes en de uitgave is niets bijzonder, maar het proza – vol humor en precieze details – maakt dit ruimschoots goed. Carpenter groeide op in Idaho, op een ranch, waar haar liefde voor paarden(mest) begon. Ze studeerde journalistiek bij Michael Pollan en begon een boerderij op het braakliggende terrein bij haar flat in Oakland, Californië. Haar buurt, nabij het centrum, staat bekend als GhostTown omdat er zoveel leegstand is. Met de metro en snelweg vlakbij, is het allerminst een idyllische plek. Carpenter beschrijft hoe het gekakel en geknor van de dieren zich mengt met het geluid van auto-alarmsystemen en geweerschoten in de buurt. Geen doetje dus, die Novella Carpenter, en dat merk je aan haar geslepen zinnen en ironische stem. Carpenter, die kalkoenen, konijnen en varkens begint te kweken in haar stadstuin, bespaart de lezer het esoterische gemijmer dat al te vaak woekert in dit soort stadsmeisje-wordt-boerin-memoires. Ze schrijft meeslepend en met kennis van zaken. Begeesterend. (KM)