****
Regie: Andrew Stanton
Info: Verenigde Staten, 2008, 103 min.
Leeftijd : vanaf 3 jaar
Een animatiefilm met een ecologische boodschap die in Amerika tot in de hoogste politieke regionen voor opschudding zorgde. Een bijna abstracte dystopische fabel vol breekbare hoop. Een tedere romantische komedie à la Charlie Chaplin. ‘Wall.E’, het nieuwste pareltje uit de Pixar-stal, is even veelzijdig als verrassend. Het is een moedige tekenfilm die inhoudelijke diepgang combineert met de allermooiste animatie die je deze dagen op het scherm kan zien.
Het verhaal speelt over 700 jaar en begint op de aarde. De mensen hebben de planeet om zeep geholpen. Bergen afval lieten ze achter om vervolgens een cruise in de ruimte te maken. Die trip duurt inmiddels al 700 jaar. De blauwe planeet is één grote afvalberg, waar de dodelijk eenzame Wall.E – een ontroerend plichtsbewuste robot – het vuilnis blijft stapelen. Hij heeft niet meer dan het gezelschap van een kakkerlak, die wist te overleven. De eerste 40 minuten van ‘Wall.E’ zijn magistraal. De beelden van de afvalwolkenkrabbers en van Wall.E’s prachtige stekje zijn betoverend. Wall.E is een romanticus, die houdt van de musical ‘Hello Dolly!’. Hij zou maar wat graag een maatje hebben. Dan verschijnt robot Eve (Extraterrestrial Vegetation Evaluator), die op zoek is naar leven op aarde. Wanneer ze een door Wall.E gekoesterd plantje ontdekt, is haar missie geslaagd.
De romance tussen de uit blik opgetrokken Wall.E en de minimalistische, ultramodern ogende Eve gaat door merg en been. Het midden van de film speelt op het cruiseschip, waar moddervette aardbewoners met glazige ogen naar hun computerschermen staren en zich volproppen met troep. Het tempo van deze scènes ligt hoger, de toon is vrolijker en ligt meer in de lijn van eerdere Pixar-films. Even vreesden we voor een stroperige finale maar Andrew Stantons slot is elegant en aangrijpend. De generiek aan het eind is oogverblindend.
‘Wall.E’ is een geval apart. Net zoals alle Pixar-films werkt hij op heel veel niveaus. Zelden was dat zozeer het geval als nu. Omdat de film weinig dialogen bevat en Wall.E zo leuk oogt, spreekt hij heel kleine kinderen al aan. De ecologische boodschap en de grapjes op het cruiseschip zijn dan weer enkel voor een ouder publiek bestemd.
Kathy Mathys